Aangkomen in Baraka, Congo; Wauw!

Vanochtendvroeg om 09:00 uur vertrokken we vanuit Bujumbura. Met de koffers bovenop de Toyota Landcruiser vertrokken we richting de grens met Congo. Na enkele kilometers stad, zagen we de schoonheid van de natuur op ons afkomen. Prachtige palmbomen, vergezichten naar de bergen van Congo en waterrijke akkers met gewassen. En overal langs de kant mensen achter
kleden met waren, moeders met kinderen in een draagdoek op de rug, woningen in alle soorten maten en staten.

Bij de grens tussen Burundi en Congo aangekomen, worden we vriendelijk ontvangen in een kantoortje van een Burundese douane-ambtenaar. Hij begon, bij het horen dat we uit Nederland kwamen, over of we ook Amstel bier dronken? Wij zeiden natuurlijk ja, maar eigenlijk vinden we dat helemaal niet lekker 😉 Hij vond het prachtig. Het lokale bier was niet goed genoeg voor hem, Heineken (ook beschikbaar) was te duur. Grappig. Hij boodt zelfs bij het teruggegeven van onze paspoorten aan dat we op de terugreis met hem een biertje gingen
drinken in de stad.

De grens over naar Congo moesten we natuurlijk gelijk weer onze paspoorten inleveren omdat de Congolese douaniers ook willen weten wie hun land binnenkomt. Meest grappig was, nadat we akkoord hadden, dat we bij de ingang van het gebouw naar onze Jeep liepen en nog 5 meter moesten lopen, toen een agent zei dat we toch echt door het gebouw moesten lopen… tja. Congolese logica. Dus weer terug, door het gebouw en weer op het zelfde punt uitkomen… Nu in de Jeep opweg naar Baraka.

Onderweg naar Baraka zagen we prachtige mensen, enthousiaste kinderen die zwaaiden naar ons ‘Mzungu’ (blanken).

Voor Jan was de trip een feest van herkenning. De veelkleurigheid en de levendigheid van de mensen raakt hem in het hart. Roland beschreef het als de vallei van California. Prachtige groene omgeving, paradijselijk. De mensen zijn vrolijk, prachtige kleuren qua kleren, maar als je goed kijkt, zijn de kleren versleten.

Yolenta werd geraakt door het uitdelen van zakken graan door organisaties aan de dorpelingen. Het zette haar stil bij de extreme armoede. En haar raakte het aantal rebellen; vele jonge mannen met geweren die langs de kant zitten. Ze wachten op inburgering in het Congolese leger. Ze doen letterlijk en figuurlijk niets, maar zitten wel met automatisch geweer zich doelloos te vervelen.

We hebben zelfs een Nederlandse tolk. Deze Burundees Christoffer is gevlucht tijdens de burgeroorlog. Hij heeft in Nederland gestudeerd en heeft naast een Burundees en Congolees ook een Nederlands paspoort.

Ow de stroom raakt op. We werken op accu’s nu. Wordt vervolgt morgen. Dan gaan we op veldbezoek naar de projecten. Onder andere een visserij project.

Groeten namens het team; Jaap

20130319-213339.jpg

20130319-213417.jpg

20130319-213505.jpg

20130319-213545.jpg

20130319-213623.jpg

20130319-213657.jpg

20130319-213607.jpg


7 responses to “Aangkomen in Baraka, Congo; Wauw!

  • Jan Willem Gunnink

    He, dank voor het weer uitvoerige verslag. Fijn dat je nu bezig bent met het doel van de reis. Wij denken aan en bidden voor jullie allen. Groet uit koud NL!

  • Ankie Geerts

    Geweldig…..!!!! Jullie daar in dat verre land en dan zulke geweldige ervaringen op te doen en dan ook te zien op de foto,s……. het geeft hier kippenvel. Het is een inspiratie voor jullie maar ook voor ons .
    Nu bezig met voorbereiding ZOA collecte van volgende week.
    Verteld dat jullie nu op werkbezoek zijn.
    Geniet met en van elkaar en beleef en geef de liefde die Christus jullie geeft…. door.
    We leven en bidden met en voor jullie , alle goeds !
    Groet vanuit Exloo, Ankie Geerts

  • Leo Hoek

    wat een fijne ervaringen maken jullie mee. Doet mij denken aan mijn ervaringen in Suriname. Wat leven wij toch in weelde ! Zet je hart en je ogen wijd open !
    Hartelijke groet !

    Leo Hoek

  • Jan en Jannie Pater

    Fijn dat jullie goed zijn aangekomen en erg leuke foto,s daardoor krijgen we een idee hoe het daar is .we leven met jullie mee en bidden voor jullie.
    Een hele fijne week samen.

    groetjes, Jan en Jannie Pater.

  • Jan Geerts

    Hallo, veel succes, maar waar zaten jullie aan te trekken dan?, of was dat voor de foto?, Jan Geerts

  • Hans Rosenbrand

    Indrukwekkende reis. Mooi verslag. Succes en dikke zegen v oor het vervolg, groet Hans

  • Remmelt Veenstra

    Een mooi verslag en prachtige foto’s! Ik leg met jullie mee.

    God bless

    Remmelt

Plaats een reactie